Zoek
Sluit dit zoekvak.

7 tips voor het perfecte draaiboek

7 tips voor het perfecte draaiboek

Ooit was er een trainer die een grof trainingsontwerp maakte en tijdens de training de planning continu aanpaste. Die trainer was ik. Omdat mijn trainingen veel effectiever en leuker konden, ben ik gaan werken met draaiboeken. Het effect was enorm: de trainingen zijn leuker, voor iedereen. En vooral veel effectiever. Ik werk niet meer zo hard tijdens de training maar train vanuit plezier en ontspanning. Dat gun ik jou ook, dus in dit blog deel ik waar je rekening mee moet houden bij het maken van een draaiboek.

1. Schrijf je draaiboek alsof een andere trainer de training gaat geven. Dan weet je zeker dat je al je ideeën verwerkt hebt maar ook moet nadenken over waarom je een bepaald onderdeel er in zet.

2. Werk met leerdoelen. Wat wil je dat je deelnemers weten, inzicht in hebben en hebben geoefend? Vanuit je eigen kennis en ervaring kan je al een aantal leerdoelen opstellen. Leerdoelen haal je ook uit de intake met de opdrachtgevers en de deelnemers.

3. Bedenk wat jouw favoriete manier van leren is. Hou je erg van ervarend leren of ben je meer van reflectie of juist van in je eentje een boek bestuderen? Grote kans dat je dat terug ziet in je draaiboek. Hou er rekening mee dat je deelnemers verschillende voorkeuren hebben in leerstijlen. Je wil alle leerstijlen bedienen.

4. Maak blokken van 1,5 uur. Elk blok start je met een energizer of een korte activerende werkvorm. In het blok doe je max 15 min theorie overdracht, op een interactieve manier. Daarna gaan deelnemers er zelf mee aan de slag.

5. Je startblok bestaat uit welkom heten, verbinden met elkaar, afspraken maken en inchecken hoe je deelnemers er bij zitten. De tijd die je hiervoor vrij maakt is afhankelijk van het doel van de training, het aantal deelnemers en de tijd die je hebt. Het maakt uit of je een workshop geeft aan 300 man van 2 uur of een 3 daagse training aan team wat uit 6 personen bestaat. Maar het moet er altijd in.

6. Voeg ruimte toe voor Earn Your Right: introduceer jezelf waarbij je je deelnemers mee neemt in jouw verhaal, waarom jij het recht hebt om hier als trainer over dit onderwerp te staan.

7. Bovenaan zet je een materialenlijst. Van elke werkvorm die je in je draaiboek zet, voeg je de materialen toe op 1 plek. Dat geeft je overzicht, zodat je zeker weet dat je alles bij je hebt.

Uiteraard zijn er nog veel meer tips & trucs die je kan gebruiken. Wil je meer weten, klik dan hier voor mijn E-boek over draaiboeken incl een teamplate en een voorbeeld van een draaiboek.

Honger naar meer?

Uiteraard zijn er nog veel meer tips & trucs die je kan gebruiken. Wil je meer weten, klik dan hier voor mijn E-boek over draaiboeken incl een teamplate en een voorbeeld van een draaiboek.

Recente blogs